• About
  • Sitemap
  • Disclaimer
  • Contact

T2uChannel

T2uChannel adalah sebuah blog emajalah yang berkongsi resepi,fesyen,hobi,gadget,artikel menarik,berita dalam dan luar negara,perkembangan artis tanah air dan artis antarabangsa serta review.

  • Home
  • Berita
    • Berita Dalam Negeri
    • berita Luar Negara
    • perniagaan
  • Hiburan
    • artis Tanah Air
    • Luar Negara
  • Lifestyle
    • Review
    • Resepi
    • Tips
  • Panas
    • Viral
    • kisah benar
  • Pereka Laman Web
  • media blog
Home » Resepi » Bahan Dan Cara Membuat Resepi Laksam

Bahan Dan Cara Membuat Resepi Laksam

top 2u channel
Add Comment
Resepi
Jumaat, 15 Januari 2016
Bagi anda penggemar hidangan laksam,admin akan kongsi kan bahan serta cara membuat laksam yang di gemari ramai ini.

Laksam amat mudah di temui,
terutama di pekan sehari,pasar malam dan sebagai nya,dan hari ini dengan resepi yang di kongsi kan ini boleh lah kita membuat nya di rumah untuk hidangan anda sekeluarga.

Imej Laksam-sumber foto: google
Bahan2 untuk laksam:

2 cawan tepung beras
4 cawan air

Bahan2 untuk kuah:

1/2 kilo ikan kembung-direbus, diambil isinya sahaja dan ditumbuk.
3 cawan santan.
2-3 sudu besar serbuk kari ikan.
1 batang bunga kantan.
2-3 tangkai daun kesum.
4 keping asam gelugor.
Garam secukup rasa.
4 ulas bawang merah-dimayang.
Sedikit minyak untuk menumis.

 Bahan sampingan dihiris halus:

TimunKacang panjang
Cili padiLimau kasturi @ limau nipis

Cara-Cara Membuat laksam:

Panaskan kukusan,Gaulkan semua bahan-bahan,sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak dan kukus sebentar, lebih kurang 1 minit.

Ambil sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak, lebih kurang 3 minit atau sampai adunan nampak mengelembung.

Keluarkan Biarkan sekejap sebelum digulung, supaya laksam kelihatan licin dan cantik.

Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak.

Ulang sehingga adunan anda habis.

Kuah laksam :

Untuk membuat kuahnya pula,Panaskan minyak, tumis bawang merah hingga kuning,Masukkan serbuk kari yang telah dibancuh dengan sedikit air,masak hingga garing.

Kemudian masukkan santan,isi ikan yang telah ditumbuk tadi berserta asam gelugor, daun kesum dan bunga kantan, masak kesemua nya  hingga mendidih.

Selepas itu Masukkan pula garam,Masak lagi sehingga agak ia pekat,Rasa dan sekiranya menepati selera anda bolehlah di tutup api nya dan sudah boleh untuk kita dihidangkan dengan laksam yang telah dipotong bulat beserta ulaman yang di potong tadi.

Tweet
Bahan Dan Cara Membuat Resepi Laksam Title : Bahan Dan Cara Membuat Resepi Laksam
Description : Bagi anda penggemar hidangan laksam,admin akan kongsi kan bahan serta cara membuat laksam yang di gemari ramai ini. Laksam amat mudah di te...
Rating : 5

0 Response to "Bahan Dan Cara Membuat Resepi Laksam"

Sebarang pertanyaan boleh juga komen di sini

← Catatan Terbaru Catatan Lama → Laman utama
Langgan: Catat Ulasan (Atom)

Senarai Blog Saya

  • Alongxp.com
    The Psychology of Staying Calm in Survival Situations
  • Denaihati l Hidupkan Untuk Memberi
    Anak Tantrum, Bukan Sebab Mereka Nakal – Mereka Sedang Belajar Tentang Emosi
  • HasrulHassan.com™
    Cara Mudah Masak Lemang di Rumah
  • Kisah Cikgu ieta
    TIDAK JAGA ADAB TIDAK DAPAT JAGA AKIDAH
  • Jiwa rOsak
    Permohonan Online Dan Kemaskini Bantuan Prihatin Rakyat BPR
  • Khir Khalid
    Merungkai Keunikan Alat Muzik Dan Tarian Melayu Tradisional
  • Media Blog OhPilihanku
    Cream Been Pink Review, Testimoni, Harga & Manfaat Lengkap

Visitor

Jumlah Paparan Halaman

babab

Back to top!
Copyright 2013 T2uChannel - All Rights Reserved Design by kaki Berita -