• About
  • Sitemap
  • Disclaimer
  • Contact

T2uChannel

T2uChannel adalah sebuah blog emajalah yang berkongsi resepi,fesyen,hobi,gadget,artikel menarik,berita dalam dan luar negara,perkembangan artis tanah air dan artis antarabangsa serta review.

  • Home
  • Berita
    • Berita Dalam Negeri
    • berita Luar Negara
    • perniagaan
  • Hiburan
    • artis Tanah Air
    • Luar Negara
  • Lifestyle
    • Review
    • Resepi
    • Tips
  • Panas
    • Viral
    • kisah benar
  • Pereka Laman Web
  • media blog
Home » Resepi » Resepi Shell Out Istimewa Seafood

Resepi Shell Out Istimewa Seafood

top 2u channel
Add Comment
Resepi
Isnin, 18 Januari 2016
Demam Shell Out nampaknya membuat kan semakin ramai yang mahu mencuba masakan ini.

Melihat saja Shell out sudah cukup membuat kan kita berasa lapar apatah lagi saat dapat merasai nya sendiri.

Hidangan Shell out yang menggunakan seafood,sayuran dan juga paste sudah pasti memikat selera anda.

Imej Shell Out-kredit foto:Dikmie Instagram
Kini telah banyak restoran yang menawarkan hidangan shell out ini,yang pastinya ia sangat mengenyangkan dan puas hati untuk di makan bersama seisi keluarga mahupun sahabat handai.

Perkongsian resepi pada kali ini mahu berkongsi kepada anda resepi dan  cara untuk membuat shell out istimewa seafood.

selepas ini anda boleh cuba
membuat nya di rumah,baik lah sebelum kita membuat shell out ini pertama sekali kita harus lah membuat paste nya terlebih dahulu,jom kita lihat bahan paste dan cara membuatnya.

Bahan Untuk Membuat Pes:

Cili kering (Di Rebus)
Bawang besar
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Asam Jawa (anggaran 2-3 sudu makan-di campur sedikit air-lebih kurang 5 sudu makan air) untuk di perah)bergantung kepada selera anda jika mahu rasa masam sedikit boleh lah di tambah kan lagi.

Cara Membuat Pes:

Kisar semua bahan bersama sama dengan air asam jawa tadi,Tumis dengan sedikit minyak sehingga naik bau dan masak sekata pes tersebut(hingga keluar minyak).

Udang

Untuk penyediaan udang dan
cara memasak udang:

1.Udang di cuci bersih,kemudian ketuk beberapa ulas bawang putih.

2.Di dalam kuali masuk sedikit pes yang telah kita sedia kan tadi lalu tambah sos cili atau pun sos jika anda suka sos tomato pun boleh dan anda juga boleh guna kan sos thai.

3.Selepas itu,Masak hingga kering sedikit.

4.Masuk udang,kacau dan tutup kuali seketika,ketepikan.

Ketam

Untuk Penyediaan Ketam Dan Cara Membuatnya:

1.Mula-mula Panaskan minyak,apabila kuali panas senduk pes secukupnya.

2.Tambah sos cili,sos tomato, sos tiram dan garam secukupnya.

3.Masukkan juga,kiub ikan bilis sedikit gula,serbuk cili dan sedikit air dan di kacau rata sehingga agak masak.

4. Lalu masukkan ketam dan di  tutup kuali supaya ketam cepat masak.   

5.Kacau beberapa biji telur dan curah terus ke atas ketam di dalam kuali tersebut, Balik-balik kan ketam dan tutup kuali

6.Apabila ia masak sekata,tutup api dan ketepikan.

Sotong

Untuk Penyediaan  sotong dan cara membuatnya:

1.Pilih lah Sotong yang segar kemudian dipotong dan diperap dengan sedikit  garam dan kunyit.

2.Kemudian Ambil sedikit pes campurkan dengan kiub ikan bilis dan sedikit gula lalu gaul kannya pada sotong.

3.pasti kan anda memasak sotong ini dengan menggunakan kuali non stick(tidak melekat).

4.Gaul rata dan Balik-balikkan kan hingga kering dan masak.(untuk sotong ini anda jangan tutup kerana sotong akan berair jika di tutup.

Kupang Dan Lala

Untuk kupang dan lala cara penyediaannya sama seperti kita mahu membuat sambal tumis,dengan menggunakan cili kering,bawang putih,bawang merah,garam dan perisa tumis bahan tersebut dan masuk kan lala dan kupang,jangan di tutup kerana ia akan lebih berair.

Sayur-Sayuran:

Untuk Sayur dan cara menyediakannya:

1.Brokoli, bunga kobis putik jagung, lobak merah(boleh juga guna baby carrot),lada benggala di celur ke dalam air garam lalu di tos tos kan.

2.Kemudian ambil Mayonis dicampur sos cili untuk rasa seperti sos Thousand Island Hidangkan kesemua makanan di atas kertas parchment paper dan nasi jika mahu mengikut keinginan atau pun permintaan Dan sedia untuk di makan.

Maka selesai lah Resepi Shell Out Istimewa Seafood ini,boleh lah cuba di rumah atau panggil sahabat handai datang,amat sesuai untuk acara santai,BBQ Hari lahir dan sebagai nya.

Selamat Mencuba!

Tweet
Resepi Shell Out Istimewa Seafood Title : Resepi Shell Out Istimewa Seafood
Description : Demam Shell Out nampaknya membuat kan semakin ramai yang mahu mencuba masakan ini. Melihat saja Shell out sudah cukup membuat kan kita bera...
Rating : 5

0 Response to "Resepi Shell Out Istimewa Seafood"

Sebarang pertanyaan boleh juga komen di sini

← Catatan Terbaru Catatan Lama → Laman utama
Langgan: Catat Ulasan (Atom)

Senarai Blog Saya

  • Alongxp.com
    Quantum-Safe Encryption: Securing Data in the Post-Quantum Era
  • Denaihati l Hidupkan Untuk Memberi
    Anak Tantrum, Bukan Sebab Mereka Nakal – Mereka Sedang Belajar Tentang Emosi
  • HasrulHassan.com™
    Cara Mudah Masak Lemang di Rumah
  • Kisah Cikgu ieta
    TIDAK JAGA ADAB TIDAK DAPAT JAGA AKIDAH
  • Jiwa rOsak
    Permohonan Online Dan Kemaskini Bantuan Prihatin Rakyat BPR
  • Khir Khalid
    Merungkai Keunikan Alat Muzik Dan Tarian Melayu Tradisional
  • Media Blog OhPilihanku
    Cream Been Pink Review, Testimoni, Harga & Manfaat Lengkap

Visitor

Jumlah Paparan Halaman

babab

Back to top!
Copyright 2013 T2uChannel - All Rights Reserved Design by kaki Berita -